Nyheder

Indlæg i DHFs blad håndbold


15-05-2012

Ringkøbing samler på europamestre

Af Kåre Welinder

Efter en skadesplaget sæson sadler man om i Ringkøbing Håndbold, der til næste sæson har samlet fire U19-europamestre i det vestjyske.

Talenterne trækker mod vest, og nye vinde blæser ind over Ringkøbing Håndbold. Selvom Vesterhavet og blæst hænger sammen i en Danmarks mere fortærskede klichéer, så er det ikke desto mindre det, der sker for Ringkøbing Håndbold i den kommende sæson.

Danmarks vestligste storklub satser nemlig ungt, og hvor klubben med træner Jens Steffensen i spidsen i denne sæson har haft Anne Sofie Hjort som eneste spiller fra det U-landshold, der vandt U19-guld ved EM i sommeren 2011, så vil der i næste sæson være fire. Ringkøbing Håndbold har nemlig tegnet kontrakt med keeper Natasja Clausen fra Lyngby HK, bagspiller Simone Kristiansen fra Bjerringbro fH og FCM-stregspilleren Mia Biltoft, og da også bagspilleren Janne B. Andersen fra Ajax, der både i denne sæson er i U-landsholdets bruttotrup, også kan ses på holdkortet efter sommerferien, så kan Ringkøbing Håndbold fra næste sæson mønstre et helt kuld af fremtidens stjerner.

Og det var netop 19-årige Anne Sofie Hjort, der var med til at gøre udslaget i forhold til en ny strategi for den vestjyske klub.

”Det kom sig egentlig af, at vi gerne ville forstærkes yderligere på keeperpositionen, hvor valget faldt på Natasja Clausen fra Lyngby, der også var guldvinder med U19-damerne,” fortæller cheftræner Jens Steffensen, der kom til klubben før denne sæson fra et trænerjob i norske Lillestrøm, og som tidligere blandt andet har været sportsdirektør i Bjerringbro-Silkeborg

”Så tager det ene det andet, og sportsdirektør Jan-Ole Kristensen og jeg taler om, at det kunne være spændende at tilknytte flere fra denne årgang, fordi de udstrålede en særlig vinderkultur, og det er noget, Ringkøbing Håndbold gerne vil symbolisere. Vi har igennem en længere periode haft en ambition om at rykke op i Ligaen, og hvis vi skulle flytte noget, så var det de unge, vi ville prøve at tiltrække,” siger Jens Steffensen og forklarer, at han som træner altid har været optaget af talentudvikling. Noget, han i næste sæson for alvor for mulighed for at udforske i Ringkøbing.

”Som klub får vi mere ud af at bruge pengene på en række store talenter. Udvikle dem og gøre dem dygtige, fremfor at finde en ældre, mere erfaren spiller, der tager hele potten. De spillere, der nu kommer til os, de brænder for at spille, og ved at tilknytte flere kan vi skabe et fællesskab for unge spillere,” siger Jens Steffensen og uddyber, at fordi Ringkøbing ligger så langt ude vestpå, så er det godt, at der kommer flere spillere af samme type, og på den måde være med til at skabe en form for elitemiljø for unge spillere i byen.

For Anne Sofie Hjort, der som bagspiller og forsvarsstrateg har udviklet sig meget i den pink-blusede klub, er det positivt, at der nu kommer spillere på samme alder og niveau som hende selv.

”Jeg har altid haft det godt på landsholdet. Jeg har udviklet mig og trives med de andre spillere.  Derfor ser jeg det da som et klart plus, at de andre kommer til klubben,” siger Anne Sofie Hjort, der på trods landsholdskammeraternes tilgang dog stadig ser det som vigtigt, at holdet også har rutinerede kræfter for at opretholde balancen på det hold, som hun er meget glad for, at hun i jagten på spilletid og udvikling skiftede til fra ungdomsrækkerne i FCM.

”Det er en virkelig god klub med et godt miljø. Alt drejer sig om damehåndbold, alle går op i det, og fra hele byen er der et stort engagement. Derfor bliver det spændende at være med i næste sæson, hvor de nye spillere er kommet til, og hvor de mange skadede spillere forhåbentlig er vendt tilbage,” siger Anne Sophie Hjort.

For der har været mange skader i denne sæson.  Klubben har gennem hele sæsonen haft fem spillere skadet, ligesom holdet i oprykningsspillet til Ligaen, som Ringkøbing Håndbold kvalificerede sig til via en fjeredeplads i 1. division, havde klubbens tre bedste keepere ude på samme tid.

”Det er en situation, der skal rettes op på i den kommende sæson, for med så mange spillere ude har vi aldrig fået testet, hvor gode vi egentlig er. Vi skal have ryddet lidt op, for det går ikke at have en trup med så mange, der ikke kan træne,” siger Jens Steffensen, der med tilknytningen af U-19-guldvinderne vil vise seriøsiteten omkring projekt Ringkøbing Håndbold, og samtidig forsøge at skabe en base for træning på et endnu højere niveau, end der er i forvejen.

”Dermed siger jeg ikke, at de spillere vi har i forvejen ikke er dygtige. For det er de. Nogle er bare på et andet stadie i deres håndboldliv. De er dygtige som følge af erfaring, men er ikke landsholdsspillere, og bliver det sikkert aldrig. De har et job, de klarer sig godt i 1. division, men jeg tror ikke de villige til at satse alt på håndbolden med landsholdet som den ultimative drøm.  Det er jo helt fair, men det er det, vi vil forsøge at ændre ved at tilknytte nye, unge landsholdsspillere. De vil det her, og præcis det tror jeg gør, at vi kan få Ringkøbing til at blive en ligaklub.”

Selvom Ringkøbing ligger helt derude, hvor blæsten hver eneste dag strigler landskabet igennem med den store vesterhavsrive, og hvor man helst ikke vil indrømme, at det man laver er rigtigt godt, så skal man ikke undervurdere, at der er styr på tingene i Ringkøbing Håndbold. Det, der bliver lovet, det bliver indfriet, og fra cheftræneren og sportsdirektøren lyder det, at det ville der nok være nogle klubber, der kunne lære af, uden at de vil gå ind i en længere diskussion omkring økonomi og det at styre en klub fornuftigt.

”At en spiller som Natasja Clausen vælger at skifte til os fra Lyngby, og samtidig vælger at bosætte sig i Ringkøbing sammen med kæresten, det er jo bare dejligt,” siger Jens Steffensen og afslører, at meget tyder på, at også Simone Kristiansen finder en lejlighed i byen ligesom Anne Sofie Hjort flytter bopælen fra Herning til Ringkøbing.

”Når de kender hinanden, og så kommer til at bo i samme by, så er det jo fantastisk. Vi kan være behjælpelige med job og lejligheder til spillerne og det, at vi kan tiltrække de unge, dygtige spillere håber jeg har en afsmittende effekt på omtalen af Ringkøbing Håndbold,” siger Jens Steffensen, der roser Anne Sofie Hjort for virkelig at være en god ambassadør for håndboldkulturen i Ringkøbing i en tid, hvor damehåndbolden over hele landet er presset.

”Det gælder om at finde de små oaser for håndbolden, og det har vi hos os. Det er ikke mange steder, der kan samle 200 mennesker til spisning før en damekamp i 1. division, og hvor det er kun damehåndbolden det drejer sig om. Men det gør det i Ringkøbing. Og det er flot.”

”Det er bare i Jylland det sker”

Ud fra målvogter Natasja Clausens meget østdanske dialekt er der ikke det fjerneste, der tyder på, at hun skulle have lyst til at skifte sin nuværende klub Lyngby HK ud med det vestligste af Danmark. Men for den unge U19-guldvinder var der ikke meget at betænke sig over, da hun blev kontaktet af Ringkøbing Håndbold.

”Jeg har altid gerne ville spille i Jylland. Der er en helt anden trænings- og klubkultur, og alt omkring klubben er helt anderledes end det, jeg er vant til. Det glæder jeg mig til at prøve, og jeg mener det er i Jylland det sker, hvis jeg vil noget med håndbolden,” siger Natasja Clausen, der synes klubben har lagt en god plan for hendes personlige udvikling.

”Klubbens planer for fremtiden er rigtig gode, og jeg har en klar ambition om at blive førstekeeper i klubben. Desuden har vi egen målmandstræner med specialtræning to gange om ugen, så jeg tror det bliver godt,” siger Natasja Clausen og fortæller, at det har spillet en stor rolle for hendes skifte, at Anne Sophie Hjort allerede var på kontrakt i Ringkøbing Håndbold.

Men hvordan tror Natasja Clausen så det bliver at skifte Danmarks hovedstad med en gammel købstad i Vestjylland.

”Jeg kunne selvfølgelig have fundet en lejlighed i Herning, men jeg har valgt at bo sammen med kæresten i Ringkøbing, fordi jeg ikke vil bruge en masse tid på transport. Hallen er i cykelafstand fra lejligheden, så jeg kan fokusere 100 pct. på håndbolden. Det er det, jeg altid har haft lyst til,” siger den kommende Ringkøbing-spiller, der dog har noteret sig visse forskelle mellem Øst- og Vestdanmark.

”Jeg tror, det bliver lidt en omvæltning i forhold til, hvor jeg er nu. Hvis de eksempelvis siger gågaden, så tænker jeg jo automatisk på Strøget, så det bliver lidt specielt,” griner hun og fortæller, at hun også har taget sine forholdsregler omkring den jyske dialekt.

”Jeg er glad for, at også Janne B. Andersen fra Ajax har skrevet kontrakt med klubben, for så har jeg nogen at snakke ordentligt med. Vi har allerede lavet en bødekasse som kommer i brug, hvis vi siger ord som ”træls” og ”ik å,” griner Nastasja Clausen.

05-01-2016
Manager for Generation Handball
23-04-2014
Ghandis 10 fundamentals for chancing the world
10-04-2014
Nye udfordringer i Norge
17-03-2014
WINNER POLISH CUP
13-12-2013
En ny hilsen fra Polen
04-11-2013
Artikel fra Politiken om klubidrættens udfordring
24-10-2013
Lidt nyt fra Polen ...
22-07-2013
Twitter
17-05-2013
Lidt om de første måneder i Polen
27-03-2013
En hyggelig debat i Overtrådt
31-01-2013
Smil til verden ... så smiler den til dig!
20-12-2012
Nye oplevelser
03-12-2012
En tur i Overtrådt
09-11-2012
Teamwork
09-11-2012
Du skal være autentisk
Jens Steffensen   |   js@jenssteffensen.dk   |   +45 22912359